Ledare: Barnmorskorna förtjänar en bättre arbetsmiljö

27.02.2025

Publicerad i Barometern-OT

Nyligen kunde P4 Kalmar berätta att Västerviks sjukhus och länssjukhuset i Kalmar återigen får kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för brister på sina förlossningsavdelningar. Och de är inte ensamma. Under 2023-2024 gjorde Ivo en stor tillsynsinsats på alla landets 45 förlossningskliniker. Endast en klinik klarade sig utan kritik.

Det bör sägas att svensk förlossningsvård har hög säkerhet och bland den lägsta mödra- och barnadödligheten i världen. Och för de allra flesta går förlossningarna bra. SKR:s Graviditetsenkät visar också att nio av tio invånare i länet är trygga med sin förlossningsvård. Samtidigt bygger det på att barnmorskorna har utrymme att agera när oförutsedda saker sker. Och det är där Ivo:s kritik är som allvarligast.

På landets förlossningskliniker noterade Ivo bland annat patientsäkerhetsrisker till följd av bristande journalföring och att rekommenderade arbetssätt vid bäckenbottenbristningar inte följdes. I den enkät som skickades ut till all personal var det bara var tredje som ansåg att det var tydligt vem som skulle leda i akuta lägen. Sex månader efter att Ivo påtalat dessa brister är det bara två kliniker som anses ha åtgärdat dem.

Kompetensförsörjningen är själva knäckfrågan, då alla regioner tampas med att det inte finns tillräckligt med barnmorskor att anställa.

Det pågår ett antal initiativ och satsningar, bland annat från regeringen och SKR, för att stärka förlossningsvården. Sedan 2015 har drygt 11 miljarder kronor fördelats till regionerna för att utveckla vården. Kompetensförsörjningen är själva knäckfrågan, då alla regioner tampas med att det inte finns tillräckligt med barnmorskor att anställa. I somras fick exempelvis pensionerade barnmorskor kliva in och hjälpa till för att länssjukhuset i Kalmar skulle få ihop schemat.

Varför råder det en brist på barnmorskor? Söktrycket till barnmorskeutbildningarna är högt. Jämfört med de flesta andra OECD-länder, och även övriga Norden, har Sverige ett högt antal barnmorskor. Problemet är bara att de inte arbetar på förlossningsklinikerna.

Forskning från Göteborgs universitet, där 2060 barnmorskor i landet tillfrågades om sin arbetsmiljö, ger en del av förklaringen. Barnmorskorna upplevde sitt arbete som meningsfullt men uppgav att arbetssituationen var ansträngd och "fabriksliknande", med brist på resurser och stödsystem. Behovet av ökad grundbemanning var en av slutsatserna.

När barnmorskestudenterna på Linnéuniversitetet för några år sedan formulerade en kravlista på vad de vill ha av sin framtida arbetsgivare skrev de bland annat att de ville se en strävan mot "en aktivt födande per barnmorska". Att det inte är en självklarhet säger något om den tuffa situation som råder. Landets regioner bör lyssna på barnmorskorna. Utan en rimlig arbetsmiljö kommer de knappast att bli fler.

Victoria Seemann