Ledare: Gör barnbidraget till barnavdrag

Publicerad i Arvika nyheter mfl.
Tidöpartierna har kommit överens om att införa ett bidragstak, detta för att minska trösklarna för att gå från bidrag till jobb. Kritikerna menar att reformen är verkningslös, och endast kommer att straffa de mest utsatta. Samtidigt flaggar företag för att det inte finns folk att anställa. En bidragsreform behövs, och genom att samtidigt införa ett barnavdrag kan fler familjer bryta bidragsberoende och försörja sig själva.
DN:s ledarsida kallar bidragstaket för "en usel reform" (11/10). Bland annat för att taket skulle kunna innebära att en ensamstående med barn blir kvar på samma bidragsnivå, medan flerbarnsfamiljerna "tvingas ta hela smällen" eftersom försörjningsstödet växer med varje person som ingår i hushållet. Det som hindrar människor från att söka jobb är inte bidragen, utan brist på utbildning och kompetens.
Samtidigt varnar flera branscher, bland annat städbranschen, för att det inte finns människor att anställa. I ett klarsynt debattinlägg skriver Mattias Åberg, VD för städbolaget Clean Factory, att Arbetsfördelningen trots sina 360 000 arbetssökande inte lyckas fylla deras vakanser (SvD 10/11).
Några vanliga problem är att arbetssökande "diskvalificerar sig själva" genom att uppge att de inte möter kraven (att kunna kommunicera på svenska eller engelska), bor miltals ifrån arbetsplatsen eller rakt ut skriver att de inte vill ha jobbet utan endast söker för att behålla sin a-kassa. Att leva på bidrag och ha full ledighet ger uppenbarligen ett högre upplevt värde än att jobba som lokalvårdare med en månadslön på 27 000 kronor, konstaterar Åberg.
Att bidragsberoende bara beror på bristande utbildning och kompetens går därmed att ifrågasätta. Det finns jobb. Att växa upp i en familj präglad av arbetslöshet har därtill konsekvenser för barnen. Forskning visar att arbetslöshet kan gå i arv, där ungdomar med arbetslösa föräldrar löper 70 procent högre risk än andra att hamna utanför både jobb och studier (SCB 2017). Ohälsan är större. Barn till arbetslösa föräldrar löper hela 17 procent högre risk att skrivas in på sjukhus än barn vars föräldrar arbetar (IFAU 2014).
Frågan om flerbarnsfamiljerna är samtidigt komplex. För visst stämmer det att flera barn innebär ökade kostnader för boende, matinköp, kläder och fritidsaktiviteter. Att genomföra en reform som påverkar barn, och det finns många barn i Sverige som lever i familjer med små eller inga marginaler, blir kontraproduktivt om barnens utsatthet bara ökar ännu mer.
Där skulle regeringen behöva tänka genom barnbidragen, och särskilt flerbarnstillägget, som bland annat Moderaterna vill avskaffa. Varför inte damma av den gamla borgerliga idén om ett barnavdrag i stället? Att låta arbetande flerbarnsföräldrar få avdrag på skatten stärker både incitamenten till arbete och gör att färre familjer fastnar i bidragsberoende. På så sätt kan fler mammor och pappor få gå till jobbet, och få ta del av den frihet som följer av att kunna försörja sig själva och sin familj.
Victoria Seemann/SNB