Ledare: Håll huvudet kallt i tullkriget

Publicerad i Skaraborgs Allehanda m.fl.
President Donald Trump har fattat beslut om nya tullar på alla varor som importeras till USA. Vilken nivå varje land eller union får utgår från hur höga tullar som USA anser att andra länder har haft mot dem.
Sverige och EU gör gott i att hålla huvudet kallt och förhandla. Ett tullkrig kommer i förlängningen skada både amerikanska och europeiska marknader, och göra varorna vi köper färre, sämre och dyrare.
"Skattebetalarna har blivit lurade i över 50 år. Men nu är det slut med det", sa Trump på pressträffen i Vita huset. Med det sagt vill han införa "ömsesidiga tullar", vilket i sig är ett begrepp som öppnar för olika tolkningar. I de siffror som amerikanerna presenterar som "tull" ingår inte bara andra länders tullar mot dem, utan också svaga växelkurser och olika regleringar.
Som exempel kan nämnas att EU uppges ha en tull på 39 procent gentemot USA, vilket kanske skulle kunna motivera den föreslagna importtullen på 20 procent. Samtidigt menar EU att tullsatserna mellan oss och amerikanerna på det stora hela är likartade. Detsamma gäller USA:s handelsunderskott gentemot EU. EU säljer fler varor, men köper samtidigt fler tjänster.
Grunden i vad amerikanerna motsätter sig tycks därför vara en bred palett av olika handelshinder, kombinerat med en vilja från Trump-administrationen att öka inhemsk produktion. Ett tydligt exempel är bilar, som beläggs med en tilläggstull på 25 procent tillsammans med budskapet "bygg din bil i USA".
Sverige, som är en liten, öppen ekonomi har mycket att förlora på ett handelskrig. Bara under 2024 exporterade Sverige personbilar till USA för 40,3 miljarder kronor, vilket motsvarar 22 procent av Sveriges totala export till USA. Oavsett vilken sida av Atlanten man befinner sig på kommer konsekvenserna bli mindre handel, lägre priskonkurrens och ett mindre urval av varor att välja bland.
Ännu är dock inte sista ordet sagt. Många bedömare pekar på att det bör finnas möjligheter till förhandlingar, och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen bekräftade under torsdagen att det också är förstahandsalternativet. Sveriges utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) är inne på samma linje: "Vi ska inte drivas av hämndbegär. Vi vill inte ha ett handelskrig", säger han till Ekot (3/4). Samtidigt tycker han ändå att EU måste svara proportionerligt om tullarna införs.
På sociala medier har Dousa lagt upp en film där han med glimten i ögat betonar ordet "frihandel" gång på gång. Men det är inte så dumt. Kanske kan lärdomar dras från förhandlingarna om det strandade frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA. Enligt dåvarande beräkningar skulle avtalet ha inneburit en ökad handel i EU med 1100 miljarder kronor, och i USA med 900 miljarder kronor. Något som är värt att påminna både amerikaner och europeer om, den dag tullarna börjar svida.
Victoria Seemann/SNB