Ledare: Kommunerna sparar på de synskadade

Publicerad i Frykdals-bygden m.fl.
I dagarna meddelade den svenska bronsmedaljören i Paralympics, Nicolina Pernheim Goodrich, att hon tvingas att avsluta sin karriär i förtid. Orsaken är att kommunen drar in hennes ledsagning. Tyvärr är hon inte ensam. Kommunernas snäva och vitt skilda bedömningar om vem som har rätt till ledsagning och inte måste få ett slut.
En ledsagare är för många personer med synnedsättning en nödvändighet för att få vardagen att fungera. Nicolina Pernheim Goodrich, som i somras tog brons i judo i Paralympics, har bland annat haft en ledsagare med sig på gymmet. Det har möjliggjort hennes OS-satsning, som resulterade i en medalj och personliga gratulationer från bland andra drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.
Men nu har hennes karriär alltså fått ett abrupt slut. Pernheim Goodrich, som är blind sedan födseln, har gått från att ha varit beviljad 20 timmars ledsagning i veckan enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) till 0. Detta då kommunen anser att hon är för självständig. "Hela anledningen till att jag kan vara så självständig är ju tack vare min ledsagning", säger hon (GP 20/11).
Fallet väcker många frågetecken. Hur kan behovet av ledsagning plötsligt gå från 20 timmar till ingenting? Eftersom kommunen inte får kommentera enskilda fall kan man bara gissa. Men en inte så långsökt förklaring är att man, som så många andra, bestämt sig för att minska kostnaderna och lägga sig på lagens absoluta miniminivå.
Och mönstret känns igen. Enligt Socialstyrelsen har ledsagarservice enligt LSS för denna grupp minskat med 68 procent mellan 2010-2022. Orsaken är utvecklingen av praxis och att många kommuner har blivit striktare i sina bedömningar. Frågan om lagen behöver justeras ligger på regeringens bord. Socialstyrelsen rekommenderar att ledsagning ska regleras i en särskild lag, och sådant tar som bekant tid.
Samtidigt kan Sveriges kommuner, helt utan regeringens inblandning, själva ta sig en titt i spegeln. Är det värdigt att tvinga medborgare med synnedsättning till isolering i sina hem? Måste varje kommun tvunget sträva efter att bevilja så absolut lite ledsagning som möjligt?
Det finns många besparingar att göra i välfärdssystemen. Bland annat genom att eliminera fusk och felaktiga utbetalningar och införa bidragstak för att öka incitamenten till arbete. Samtidigt finns det andra delar som uppenbarligen behöver en knuff åt det andra hållet. Pernheim Goodrich ska ha hatten av för att hon höjer rösten.